2018-07-16 20:28Press release

Magisk stämning när årets Gothia Cup invigdes

Photo: Nils Petter Nilsson/OmbrelloPhoto: Nils Petter Nilsson/Ombrello

3821 mål hade gjorts när den första matchdagen avslutades och kvällens Gothia Cup-invigning firade starten av en vecka där många fler kommer att göras. Det är målen och matcherna som förenar de tiotusentals spelare som med ledare, släktingar och vänner samlats till invigningen på Ullevi i harmonin och gemenskapens anda.

Det är ett ögonblick där minnen skapas, där glädje och hopp finns i överflöd och där sång, dans och firandet av turneringens mångfald är i centrum.

– Detta är kvällen då vi samlar världens ungdomar på en och samma arena och förenas genom fotbollen. Fotboll handlar om känslor och ikväll släppte vi lös alla känslor på Ullevi. Även om jag personligen har upplevt det här 38 gånger blir jag lika rörd varje gång, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

När invigningen sparkats igång med budskapet ”Ni är alla hjältar” ekandes genom stadion, var Ullevi fullsatt, med representanter från de 1731 deltagande lagen, från 78 nationer.

Tillsammans fick de uppleva en spännande och färgstark kväll som började med entrén för cirka 250 dansare – de var med kör och band ivriga över att få visa upp vad de tränat på den senaste veckan.

Den drygt en och en halv timme långa showen fortsatte sedan med den första av många flaggparader, där lag från de deltagande länderna fick en chans att representera sin kultur.

Invigningen ramades genom kvällen också in av delar av budskapet från fair play-projektet Celebrate the Game, där syftet är att skapa en positiv och respektfull atmosfär, både på och utanför planerna. Och invigningen var det perfekta stället, eftersom Ullevi praktiskt taget skakade av positiva vibbar.

Mellan presentationerna av länderna fick publiken se ett kort klipp där spelare ur de svenska dam- och herrlandslagen i fotboll skriver under för Respect Every Body – en kampanj som belyser betydelsen av respekt för ens egen och andras kroppar. Gothia Cup-deltagarna bjöds sedan in att ansluta genom att skapa ett enastående tifo, som tillsammans täckte hela arenan.

Även om regnet föll under en kort stund var humöret fortfarande på topp. Fler flaggparader tågade in på arenan och med det presenterades allt fler nationer – dock något blötare än tidigare nationers representanter.

Ceremonins kanske mest kraftfulla ögonblick var när sex spelare äntrade huvudscenen för att läsa Gothia Cup-eden i turneringens sex största språk. Få ögon var torra när publiken ställde sig upp tillsammans, samtidigt som årets turnering förklarades invigd.

Medan Aviciiis ”Wake Me Up” tonade ut och de mäktiga fyrverkerierna istället tog vid för att avsluta kvällen, fick publiken uppleva en Gothia Cup-tradition som förhoppningsvis lever vidare för alltid.

En sak som är säker – minnena som skapades kommer att leva kvar hos spelarna länge. Och kanske fick de känslan av att Gothia Cup är mycket mer än bara fotboll.

– Gothia Cup är stolta över att vara världens största mötesplats för barn och ungdomar. Under denna vecka kommer våra deltagare hitta vänskaper som kommer hålla under en livstid. Jag uppmuntrar dem till att ta den här chansen och lära från varandras kulturer. Och att ”Celebrate the Game”! säger generalsekreterare Dennis Andersson.


About Gothia Cup

Gothia Cup is the world's largest and most international youth football tournament, organized in Gothenburg, Sweden annualy since 1975. Every year about 35 000 players, representing more than 1700 teams from about 80 countries meet and share the joy of football during a week. SKF is main partner to Gothia Cup since 2007.