2018-07-13 12:49News

Turkish Airlines stöttar tjejer i Moçambique

Johan Elmander tillsammans med GP de Tavene från Moçambique.Johan Elmander tillsammans med GP de Tavene från Moçambique.

Turkish Airlines har inlett ett unikt samarbete med den internationella organisationen Futebol dá força och Gothia Cup. Det ger ett tjejlag från Moçambique möjlighet att delta i världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

– Vi tror på idrott som en unik möjlighet att förena människor från olika länder och det här är en unik satsning som både stödjer unga flickor och bygger broar mellan kulturer. Vi är stolta över att kunna ge laget möjlighet att delta genom att sponsra med flyg, säger Ms. Seda Kalyoncu, Senior Vice President, Corporate Communications på Turkish Airlines. 

– Det känns också roligt att det är vi som får ge dem upplevelsen att få flyga för första gången i sitt liv! 

Turkish Airway flyger till fler länder än något annat flygbolag och expanderar nu snabbt i Afrika – nyligen har man lanserat sin 53:e destination. Att delta i samarbetet är även en långsiktig strategi för att stödja utvecklingsländer att uppnå sina drömmar. 

– Vårt mål är att stärka banden mellan människor och ge all världens medborgare unika möjligheter att uppleva världen. 

Cecilia Safaee är eldsjälen och grundaren bakom Futebol dá força (”Fotboll ger styrka”), en ideell organisation som främjar tjejers rättigheter och möjligheter genom fotboll – i både Mocambique, Sverige och flera andra länder. De driver även ett nationellt seriespel för tjejer i Moçambique – och vinsten är att få delta i Gothia Cup. 

– Vi stärker unga tjejer, bygger självkänsla och ledarskap genom fotboll. Vi utbildar och coachar unga ledare och fotbollstränare till att skapa trygga mötesplatser för tjejer där de får bättre självkänsla, mer kunskap om sina rättigheter och verktyg att nå sina drömmar”, berättar svenska Cecilia Safaee. 

På plats i Göteborg sponsrar Gothia Cup laget med deltagaravgifter och uppehälle. 

– Futebol dá força och Cecilia gör ett fantastiskt jobb och vi är mycket glada över att Turkish Airlines flyger hit tjejerna – här är det vår tur att hjälpa dem att nå sin dröm, säger Thomas Anderson som är försäljningschef på Gothia Cup. 

I det unika samarbetet deltar också den före detta landslagsanfallaren Johan Elmander, som även spelat i det turkiska laget Galatasaray SK och fortfarande är aktiv inom klubben. Tillsammans med sin fru Amanda flyger han ned till Moçambique för att dela med sig av sin erfarenhet. Ett filmteam kommer att följa Johans och lagets väg till fotbollsplanen i Göteborg. 

– Jag är stolt över att få möjlighet att bidra i det här sammanhanget. Jag ska på bästa sätt försöka motivera och inspirera tjejerna att upptäcka sig själva och sin potential, säger Johan Elmander. 

Turkish Airlines grundades 1933 och är idag ett av Europas största flygbolag. Man flyger till fler länder än något annat flygbolag och expanderar nu snabbt i Afrika - nyligen har man lanserat sin 53:e destination, Komorerna. Sedan 2008 är Turkish Airlines medlem i Star Alliance. Det går fem direktflyg dagligen från Sverige. 

PRESSINBJUDAN
På måndag har du möjlighet att träffa både laget från Moçambique och Johan Elmander i Gothia Cup Lounge. Turkish Airlines bjuder på lättare mat och dryck. Välkommen! 
När: 16 juli 2018. 
Var: Gothia Cup Lounge på Heden i Göteborg. 
Tid: 14.00–18.00 kommer Johan Elmander att finnas tillgänglig, 15.00–16.00 kommer Moçambiques lag att finnas tillgänglig. 
Anmälan: Sker till Camilla Heymann, camilla@oneofyou.se, 070–869 08 16. 
Om ni inte kan deltaga men vill ha mer information, bilder eller telefonintervju kontakta oss för en vidare diskussion. About Gothia Cup

The worlds largest international youth football tournament.