2020-10-26 09:01Press release

Gothia Innebandy Cup ställs in

Gothia Innebandy CupGothia Innebandy Cup

Gothia Innebandy Cup har beslutat att ställa in vinterns cup, som skulle ha spelats 3–6 januari. Efter rådgörande med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland konstateras att turneringen inte går att genomföra på grund av risken för ökad smittspridning.

– Ett tungt beslut att fatta men våra deltagares och funktionärers trygghet är vår högsta prioritet och därför måste vi ta vårt ansvar och ställa in när hälsoläget i samhället kräver det, säger turneringsledare Lena Rönnefors.

Gothia Innebandy Cup har under en längre tid arbetat fram planer för hur turneringen skulle anpassas både när det gällde matcher i idrottshallar och inkvartering och matservering, för att genomföras på ett smittsäkert sätt. I rådande läge, där vi ser en ökning av smittspridningen i Sverige, har till slut beslutet fattats att ställa in cupen, efter en nära dialog med Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Västra Götaland och Riksidrottsförbundet.

– Folkhälsomyndigheten har framfört att de just nu ser det som olämpligt att genomföra större cuper där ett stort antal lag från olika regioner samlas, både på grund av risken för ökad smittspridning och för belastning av sjukvården i regionen, inte minst på grund av att Gothia Innebandy Cup avgörs i julhelgerna, då belastningen på sjukvården även vanligtvis är extra stor, säger turneringsledare Lena Rönnefors.

I riskbedömningen tas även hänsyn till att evenemanget hålls inomhus och sträcker sig över flera dagar. Det går heller inte att utesluta att det kan finnas lokala eller regionala skärpta allmänna råd vid genomförandet, vilket skapar en stor ovisshet för så väl våra deltagande lag som för oss som arrangör i planeringen och genomförandet av turneringen. 

Alla anmälda lag får sin anmälningsavgift återbetald. Gothia Innebandy Cup mejlar alla anmälda lag med information om hur de ska gå tillväga.

Gothia Innebandy Cup beklagar det negativa beskedet men hoppas på förståelse för situationen och att vi alla – spelare, ledare, domare, funktionärer, samarbetsföreningar, partners och leverantörer – ses i januari 2022 i stället.

– Vi vill passa på att tacka för det tålamod och den förståelse våra deltagare visat oss i en svår situation. Ta hand om varandra – håll i och håll ut – för det är tillsammans som vi kommer att ta oss igenom det här. Vi saknar er alla och längtar efter när vi får ses igen, säger Lena Rönnefors.

Gothia Innebandy Cup 2022 kommer att genomföras 6–9 januari.

 

Gothia Innebandy Cup

En av världens största innebandyturneringar som arrangerats i trettonhelgen i Göteborg sedan 1994.

Antal lag: Cirka 470 lag.

Antal deltagare: Cirka 10000 deltagare.

Antal nationer (2020): Åtta nationer.

Ålder: 11–18 år.About Gothia Cup

Gothia Innebandy Cup is one of the world’s largest floorball tournaments, held in Gothenburg in January every year since 1994. Around 470 teams from 6–8 nations participate every year, in the ages 11–18 years old.