2021-12-20 14:00Press release

Gothia Innebandy Cup ställer in

Gothia Innebandy CupGothia Innebandy Cup

Gothia Innebandy Cup tvingas ställa in turneringen som skulle ha spelats 6­–9 januari i Göteborg. 

Med 2,5 veckor kvar till cupen behöver arrangören kunna ge såväl de anmälda lagen som funktionärer och leverantörer besked, och Gothia Innebandy Cup har därför tvingats fatta beslut utifrån de signaler om nya restriktioner som kommit de senaste dagarna.

Efter att ha ställt in förra vinterns Gothia Innebandy Cup, har förhoppningarna varit stora på att åter få arrangera en av världens största ungdomsturneringar i innebandy, under trettonhelgen 2022. Organisationen har under en längre tid arbetat fram planer för hur cupen skulle anpassas både när det gällde matcher och flöden i idrottshallarna och inkvarteringen och matserveringen på de skolor där större delen av lagen bor. Gothia Innebandy Cup har följt Folkhälsomyndighetens råd om hur trängsel kan undvikas vid evenemang och informerat de anmälda lagen om hur smittspridning kan undvikas.

Så sent som i förra veckan kom positiva signaler när regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade att det fortsatt är tillåtet att arrangera cuper och läger för barn- och ungdomsidrott. Folkhälsomyndigheten utlovade förtydliganden kring vilka smittskyddsåtgärder som krävs men har ännu inte presenterat någon uppdaterad information.

Med så kort tid kvar till turneringen har Gothia Innebandy Cup därför tvingats fatta beslut utifrån de signaler myndigheterna gett de senaste dagarna, där arrangören bedömt det som sannolikt att det kan finnas ytterligare regionala eller nationella skärpta allmänna råd vid genomförandet, vilket skapar en stor ovisshet för så väl våra deltagande lag som för oss som arrangör i planeringen och genomförandet av turneringen.

Med 2,5 veckor kvar till genomförandet av Gothia Innebandy Cup, ställs turneringen därför in.

– Det känns både tungt och ledsamt, framför allt med tanke på alla ungdomar som sett fram emot detta och nu trott att de äntligen ska få åka på cup igen. Vi känner ett stort ansvar gentemot dem, för att våra ungdomar ska fortsätta känna glädjen och lusten i sin idrott, och därför har vi in i det sista verkligen, verkligen arbetat för att kunna genomföra Gothia Innebandy Cup. Men de råd vi får nu är att det inte går, säger turneringsledare Lena Rönnefors.

Alla anmälda lag får sina avgifter återbetalda. Gothia Innebandy Cup mejlar alla anmälda lag med information om hur de ska gå tillväga.

Gothia Innebandy Cup beklagar det negativa beskedet men hoppas på förståelse för situationen och att vi alla – spelare, ledare, domare, funktionärer, samarbetsföreningar, partners och leverantörer – ses i januari 2023 i stället.

Gothia Innebandy Cup 2023 kommer att genomföras 5–8 januari.

 

Gothia Innebandy Cup

En av världens största innebandyturneringar som arrangerats i trettonhelgen i Göteborg sedan 1994.

Antal lag: Cirka 470 lag.

Antal deltagare: Cirka 10000 deltagare.

Antal nationer (2020): Åtta nationer.

Ålder: 11–18 år.About Gothia Cup

Gothia Cup is the world's largest and most international youth football tournament, organized in Gothenburg, Sweden annualy since 1975. Every year about 35 000 participants, representing more than 1700 teams from about 80 countries meet and share the joy of football during a week. SKF is main partner to Gothia Cup since 2007.