2024-07-15 21:15Press release

Gothia Cup invigdes framför 48 890 åskådare

Ullevi. Foto: Gothia Cup.

Världens största ungdomsturnering för fotboll invigdes stort på Ullevi framför 48 890 åskådare.
– Det här måste ha varit en av de absolut bästa öppningsceremonierna någonsin, säger Gothia Cups evenemangschef, Anders Albertsson.

Invigningen krönte en premiärdag späckad av turneringens första matcher som spelades runtom i västsverige i ömsom regn ömsom sol. Men vädret var sommarvackert när publiken på Ullevi bjöds på flera härliga nummer med såväl dans som sång. Lag från 75 nationer marscherade in på arenan en efter en, många var finklädda med dräkter och utstyrslar som representerar deras land. Dessutom framfördes nya Celebrate-låten av Saga Ludvigsson, en låt som tagits fram för att lyfta turneringens hållbarhetsarbete och som står på tre ben: Celebrate the Planet, Celebrate the People och Celebrate the Game. Allt avslutades i ett med pompa och ståt när en stor fyrverkerishow framför alla åskådare.

Gothia Cup är därmed officiellt invigd, och turneringens evenemangschef är återigen nöjd med årets invigning på Ullevi.
– Det var, precis som i fjol, en fantastisk invigningsceremoni. Vi skapar en mötesplats för våra deltagande ungdomar där alla kan träffas oberoende om man spelar i flick- eller pojkserien, oavsett ålder och oavsett nationalitet. Vi hoppas att alla har fått en fin bild av vilka vi är och vad vi vill – och att de lämnade Ullevi med minnen för livet, säger Anders Albertsson.

Gothia Cup 2024
Participating teams: 1910 teams.
Antal deltagare, spelare och ledare: 44 200 personer.
Antal deltagare, inklusive medresenärer: 58 600 personer.
Nationer: 75 nationer.



About Gothia Cup

Gothia Cup is the world's largest and most international youth football tournament, organized in Gothenburg, Sweden annualy since 1975. Every year about 45 000 participants, representing more than 1900 teams from about 80 countries meet and share the joy of football during a week. SKF is main partner to Gothia Cup since 2007.


Contacts

Linn Ohlsson
Press Officer
Linn Ohlsson