2022-07-18 20:08Press release

Gothia Cups återkomst invigdes med en sprakande fest

Opening Ceremony Gothia Cup 2022.Opening Ceremony Gothia Cup 2022.

Gothia Cup är tillbaka – och det med besked.
Sång, dans och färgglada träningsoveraller från världens alla hörn tog över Ullevi under en invigning som sprakade i sommarkvällen.
– Det är en obeskrivlig känsla att äntligen få njuta av alla dessa ungdomars entusiasm och energi igen, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.
 
Väntan har varit lång bland världens fotbollsungdomar, efter två inställda turneringar på grund av coronapandemin. Efter en glädjefylld dag runtom i Göteborg, där matcher spelats från åtta på morgonen över hela staden, kulminerade öppningsdagen med invigningen på Ullevi och en explosion av glädje.
– Gåshud. Det har varit en sådan tomhet under dessa tre år och att nu åter få välkomna världen till Göteborg och få en chans att ta del av all glädje och förväntan och framtidstro de här ungdomarna besitter… Det är otroligt, säger Dennis Andersson.
Den OS-lika nationsparaden, där ungdomarna med stolthet representerade sina länder uppklädda i sina flaggors färger och för landet karaktäristiska kostymer, lyfte jublet på läktarna. Störst ovationer – och mest kärlek – fick de ukrainska lagen ta emot. 
– Jag blir helt varm i kroppen av att se all kärlek som sprids en sådan här kväll. Gothia Cup handlar om att låta ungdomar mötas och låta dem visa att fotboll är en fantastisk idrott som förenar människor, säger Dennis Andersson.
Även Gothia Cups fairplay-projekt Celebrate the Game präglade invigingen. I Celebrate the Games anda lyftes budskapen: det här är ungdomsfotboll, domarna är mänskliga, tränarna är volontärer och det här är bara på lek.
– För att skapa ett positivt klimat på och vid sidan av våra fotbollsplaner, behöver alla inblandade hjälpas åt och visa respekt för varandra: så väl spelare som ledare, domare och föräldrar. Det är ingenting som kan skrivas i en regelbok utan det handlar om människors beteenden och förståelse för varandra, säger Dennis Andersson. 
Trots all fokus i och kring fotboll under Gothia-veckan hoppas cupgeneralen att folk ska upptäcka så mycket mer än det som kretsar kring fotbollen.
– Gothia Cup är en mötesplats som skapar vänskap, kulturutbyte, minnen och relationer som finns med en resten av livet. Det är en intensiv vecka som präglar många människors liv. Vi hoppas att alla ungdomar som väntat och längtat i tre år, får en oförglömlig upplevelse – att de får med sig minnen att berätta för sina barn och barnbarn när de blir äldre, säger Dennis Andersson.About Gothia Cup

Gothia Cup is the world's largest and most international youth football tournament, organized in Gothenburg, Sweden annualy since 1975. Every year about 35 000 participants, representing more than 1700 teams from about 80 countries meet and share the joy of football during a week. SKF is main partner to Gothia Cup since 2007.


Contacts

Dennis Andersson
Senior Advisor
Dennis Andersson
Malin Fahlén
Head of Communication
Malin Fahlén