2021-04-20 08:00Press release

Gothia Cup 2021 tvingas ställa in

Kviberg, under Gothia Cup.Kviberg, under Gothia Cup.

Pandemins fortsatta påverkan på samhället gör att Gothia Cup 2021 tvingas ställa in. Ungdomsturneringen som skulle ha spelats 18–24 juli går inte att genomföra, enligt de prognoser Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland gör för sommaren.

Efter att fjolårets Gothia Cup ställdes in betydde det mycket att se att intresset för turneringen var lika stort som vanligt när anmälan för 2021 öppnade i september. Sedan dess har Gothia Cup planerat för ett antal olika scenarion för sommarens turnering, beroende av hur smittspridningen och vaccinationsprogrammen skulle utvecklas i Sverige och runt om i världen.

In i det sista har Gothia Cup – i dialog med Smittskydd Västra Götaland, Göteborg Stad och Riksidrottsförbundet – försökt planera för en nerskalad turnering som går att genomföra på ett säkert sätt. Via enkätsvar har de anmälda lagen visat intresse för en mindre Gothia Cup, även med mindre internationellt deltagande, då längtan efter att få åka iväg med sitt lag och spela cup är stor.

– Vi har känt att det varit vårt ansvar att åtminstone få till Gothia Cup i en mindre variant i sommar, för att kunna ge alla ungdomar något att längta efter och något som kanske kan hålla motivationen uppe för de ungdomar som i dag kämpar på med sina träningar vecka ut och vecka in, utan att få spela några matcher, säger generalsekreterare Dennis Andersson.

Nu står vi i slutet av april och förbudet mot att spela ungdomsmatcher kvarstår, samtidigt som det tillåtna antalet deltagare vid en offentlig tillställning fortfarande är begränsat till endast åtta personer. Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Västra Götalands prognoser för sommaren gör att Gothia Cup i dag fattat beslutet att ställa in sommarens turnering.

– Det känns nästan overkligt att tvingas fatta det här beslutet för andra året i rad. Vi har gjort allt vi kan för att ge våra ungdomar en vecka full av glädje och fotboll i sommar men våra deltagares och funktionärers trygghet är vår högsta prioritet. Med de råd vi får från smittskyddsexpertisen, måste vi fatta det här beslutet nu, med sorg i våra hjärtan, säger Dennis Andersson.

Det är med stor oro som Gothia Cup tar del av rapporter från Riksidrottsförbundet och Generation Pep om hur ungas fysiska aktivitet minskat under pandemin. Gothia Cup samlar nu kraft för att vara en viktig aktör i samhällets omstart, med fokus på hur vi kan stötta idrottsrörelsen för att få fler barn och ungdomar i rörelse igen.

Dennis Andersson:

– Till alla fotbollsspelande ungdomar vill jag säga: ”Orka hänga i! Fortsätt träna, hitta glädjen i leken med bollen och i alla kompisar i laget. Sätt upp mål och drömmar för vad ni gemensamt vill uppnå när det här är över.” Till alla ideella ledare i föreningslivet: ”Kämpa på! Er energi och ert engagemang är ovärderligt för en hel generations välmående. Vi behöver er mer än någonsin!”

– Till sist, till våra politiska beslutsfattare: ”Låt våra barn spela matcher igen. Det kan inte vara tjugo barn utspridda på ett stort fotbollsfält som driver på smittspridningen. Men våra ungdomars ökade stillasittande riskerar att ge oss långsiktiga följder i folkhälsan som inte går att överblicka i dag. Tusentals barn står med snörade skor, redo för en ny fotbollssäsong. Mer träffsäkra restriktioner behövs nu, i dag. Stefan Löfven, rädda våra barns hälsa!”

 

Gothia Cup 2022 kommer att genomföras 17–23 juli. Alla lag som anmält sig till Gothia Cup 2021 kan välja om de vill flytta över anmälningsavgiften till nästa års Gothia Cup och därmed redan nu säkra en plats i turneringen 2022, eller om de vill få anmälningsavgiften återbetald. 

 

For information in English, please visit gothiacup.se.

 

För mer information och intervjuer:

Gothia Cup kommer att hålla en digital presskonferens i dag, kl 10.30, där generalsekreterare Dennis Andersson svarar på medias frågor. För att delta ansluter media via den här länken.

För specifika förfrågningar och önskemål, kontakta kommunikationschef Malin Jonson (kontaktinfo nedan).



About Gothia Cup

Gothia Cup is the world's largest and most international youth football tournament, organised in Gothenburg, Sweden annualy since 1975. Every year about 35 000 participants, representing more than 1700 teams from about 80 countries meet and share the joy of football during a week. SKF is main partner to Gothia Cup since 2007.


Contacts

Dennis Andersson
Senior Advisor
Dennis Andersson
Malin Fahlén
Head of Communication
Malin Fahlén